Електо-денс формация EDIT се ражда преди близо 12-13 години..., в осми клас – тогава, когато горе долу започват да се случват големите неща.
През всичкото това време, разказва Васил Иванов и заради различни обстоятелства, групата често е сменяла състава си и се е възприемала по-скоро като студийна формация:
"Правили сме музика за други изпълнители: за Тони, за Белослава... Впоследствие обаче решихме, че самата група трябва да има лице. Да има собствен вокал и стил.
Точно тогава и почти, както се случва в приказките, се появява Весела Маринчева:
"В EDIT попаднах като млад репетитор в Нов Български университет. Там завърших. Казаха ми, че групата си търси вокал и правят нещо като мини-кастинг. Отидох, изпях две парчета и ме харесаха." В EDIT пък Веси най-много харесва възможността да "правим авторски парчета":
"Започнахме да работим веднага. Пуснаха ми техни аранжименти, аз започнах да мисля canto, текстове. Всичко стана много бързо – само за месец направихме няколко парчета.
"С Веси така се сработихме, че аз правя някакъв аранжимент, а тя композира вокалната линия, допълва Васко.
След броени дни и по-точно в четвъртък (18 март), в клуб Big Apple в София от 20:00 часа, на група EDIT й предстои промоция на новия клип към песента "Like a ship in the deepest ocean", която се прие доста успешно в интернет пространството.
"Идеята на клипа е на режисьора Доби Николов, разказва Васко. Доста време мислехме как точно да го направим. За нас беше предизвикателство, защото за почти 90 % от ресурсите по него, ни помогнаха наши приятели."
"Хубавото е, че работим изцяло с млади хора, включва се и Веси – режисьорите и операторите са току що завършили. Надъхани са, с въображение и си помагаме взаимно. Роклята, която нося в клипа, също е дело на млада дизайнерка, която в момента завършва Художествената академия."
А какво е посланието?
"Много е интересно, защото парчето е супер лятно и положително, а клипът е малко мрачен. В него аз умирам, защото съм се натровила, после взривявам Васко. Въобще съм една супер откачена жена..."
Дали Веси ще ми каже и нещо за визията?
"Избирам си я аз. Даже в момента, за промоцията на клипа, работим пак с един мой колега от НБУ, който учи мода. Той още шие моята рокля и тази на виолистката (Александрина Такучева). Получава се нещо доста нестандартно и малко по-хард."
А за визията на момчетата...
"Ние не се виждаме, шегува се Васко.
Как обаче идват идеите за откачените неща?
"Може да гледаш, например, някакъв филм и така да ти дойде идея. Или, когато се случи нещо различно... Или когато нищо различно не се случва, а просто излезеш с приятели да си пийнеш, смее се Васко.
"Съгласувам действията си с Васко. Чувам какво е измислил като аранжимент и ми хрумва нещо. Всичко е свързано. Нужни са вдъхновение и емоция. На мен ми идва желание да творя повече, когато съм тъжна, обяснява и Веси.
Тоест какво да очакваме в четвъртък?
Може да очаквате готино шоу и да се забавляваме.
Като оставим настрана промоцията на новия клип, на EDIT им предстои едно много по-голямо предизвикателство. Големият им проект е свързан с желанието им да направят през лятото концерт в пещерата "Леденика".
Нито един от тях не е присъствал на подобен преди, но аз пък мога да им кажа, че усещането е невероятно, идеята – още повече:
"След като дълго мислихме по въпроса къде бихме могли да направим свое участие, решихме, че трябва да е на интересно място, споделя Васко.
"Най-накрая стигнахме до заключението, че акустиката в пещера е автентична и реално е създадена от природата. С две думи: избрахме Пещерата за нашите добри намерения. Това е нашата пещера, шегува се Веси...
"Разбрахме, че в "Леденика" вече е имало концерт преди, през далечната ’63 год, продължава Вaско.
Технически вече сме премислили нещата. Основният проблем при едно такова събитие е начинът, по който ще си набавиш ток. С подходящо гориво и агрегати обаче всичко може да се случи."
"От местни хора разбрахме, че подбни мероприятия се организират често и че няма проблем с тока (щастливци – yellow.bg), казва и Веси. Оказа се даже, че вече има интерес към нашия проект."
След като всичко може да се случи, минавам и на любимия ми въпрос: трудно ли се прави музика в България?
"Основният проблем, разбира се, е финансов. Не можеш да вземеш един лаптоп на изплащане и после да се чудиш защо не звучиш като професионалистите в жанра... Просто няма как да се случи, категоричен е Васко.
През последните години много хора разбраха това и започнаха да инвестират в апаратура. Макар че е трудно да инвестираш в нещо, за което не си сигурен, че има възращаемост."
Дали пък не са открили някаква формула за успех по пътя си?
"Чакам успехът да ни сполети с гръм и трясък и тогава ще ти кажа, смее се Веси.
"Формулата на успеха е във вярата, убеден е от своя страна Васко. Освен всичко друго, нужно е да харесваш това, което правиш.
Сбъдват ли се мечтите или много трябва да ги редактираш, докато се сбъднат?
"Да. Основната ми мечта беше да имам звукозаписно студио и това се случи, споделя Васко.
А от гледна точка на Веси:
"Да, сбъдват се..."
С цялото си сърце им желая успех и някак си, вътрешно и без предварителна редакция, знам, че ще сбъднат мечтите си...