Новото лошо момиче на поп музиката Ke$ha прекара 8 седмици на върха на американската класация Billboard Hot 100 с дебютния си сингъл "Tik Tok". В началото на година на пазара пък се появи и първият й албум "Animal", който тя определя като автобиографичен. Ако сте позабравили историята на Ke$ha, припомнете си я тук. А после хвърлете едно око на интервюто й за списание Rolling Stone, част от което ви предоставяме.
...
R.S.: Какъв беше животът ти преди да станеш звезда?
Ke$ha: Щях да ходя да уча в Barnard College, затова дойдох в Ню Йорк да се занимавам с психология и религия. Обичах математиката и дори имах желание да уча за Студената война, но всичко това излетя през прозореца. Един ден Макс Мартин и Д-р Люк ми се обадиха и ми казаха: "Хей, бъди поп звезда." Отвърнах: "Да, добре, да го направим.".
Какво се случи, когато замина за Лос Анджелис?
Имаше моменти, през които просто живях в колата ми и купонясвах с приятели. После живях с бившето си гадже, след това в апартамент в Echo Park. После се преместих в една къща в Laurel Canyon, където имах в даден момент над 10 съквартиранти - музиканти и артисти, най-вече просто отрепки.
Ти не си отрепка, а си живяла почти четири години в Лос Анджелис.
Трябваше да се махна. Отидох там, за да постигна нещо. И се справих. Една сутрин се събудих и си казах: "Добре, имам нужда да се махна от тук, започна изсмукването на душата.".
Какво те вдъхновява, когато пишеш песни?
Пиша за това, което живея – буквално. Целият ми албум е автобиографичен, защото смятам, че великата поп песен може да бъде родена от абсолютно всичко, от всяка ситуация. Имам една песен, която се казва "Динозавър" и разказва за един стар човек, който се опитва веднъж да ме сваля. При вида на перуката му обаче аз отвърнах: "О, Боже, ти си толкова стар, почти праисторически, ти си като динозавър.".
Казваш, че знакът за долар в твоето име е иронично поставен, защото нямаш никакви пари, а и ти не ми пука за тях.
Много е странно. Аз мразя шампанско, затова в една песен, наречена "Party at a Rich Dude’s house", пея, че отивам на парти, за да се изпикая в бутилката с шампанско. Един вид държа се като задник.
Но няма ли риск, когато се държиш като задник?
Това е моят подарък към света. Знам, че изглеждам като задник. Наясно съм, че вероятно не изглеждам много готина, но ако изляза на сцената и не падна поне два пъти, няма да съм аз.
С това и хората те свързват.
Надявам се. Хората, които ще харесат албума ми, ще го направят, защото той е 100 процента искрен. Мисля, че някои хора се страхуват да бъда искрени или просто пеят чужди песни, но не ги правят да звучат лично. При моя албум и моето шоу, това съм аз. Независимо дали това се харесва или не.
Защо кръсти албума си „Animal” (животно)?
Защото искам хората да се отпуснат, когато го слушат и да преминат към животинската част от себе си, която обикновено потискат. Общество ни е научено да потискат определени неща и да не ги прави.
Като например да уринира в бутилката с шампанско?
Ти си животно, ти живееш. Може би имаш само един живот, така че просто прави това, което ти се прави. На кой му пука какво ще кажат другите? Те вършат глупости също.