Възможно ли е звезда от ранга на Бионсе да взаимства идея за визията си от български дизайнер? Очевидно да. В последния си клип "Video phone" звездата изненадващо се появява в черно-бял тоалет, който е почти пълно копие на този, с който младият български дизайнер Искрен Лозанов печели конкурса на "Triumph" на национално ниво миналата година. Потърсихме Искрен, за да научим подробности около горещата новина.
...
Разкажи ни малко повече за конкурса на "Triumph".
Искрен: През 2009 година конкурсът за бельо на "Triumph" беше отворен само за студенти на НХА. Включиха се почти всички от колегите ми, като в първия етап трябваше да представим скици на предложенията ни. Бяхме одобрени да продължим напред около 20 човека. По време на следващия етап изработихме дрехите и ги представихме на ревю.
А какво се случи на него?
На ревюто имаше специално жури (Любомир Стойков, Мая Богданова, Мария Георгиева и др.), което трябваше да определи победителите в конкурса. Всички очакваха едно друго момче да спечели, затова аз не се надявах много да грабна първото място, но пък вярвах в себе си.
И победи. Как се роди идеята за тоалета, който ти донесе толкова слава?
По принцип аз имах три предложения, направени на скици. Тази, с която спечелих, я бях направил в последния момент и то много набързо. Вдъхнових се от рисунката на Пикасо "Момичето пред огледалото".
Какво се случи на международното ниво на конкурса?
През септември пътувах до Милано, където трябваше да представя България с моя тоалет. В дните преди самото ревю течеше гласуване в Интернет, където хората спокойно можеха да подкрепят своя фаворит. За съжаление не успях да се преборя за първото място, но поне останах втори.
Което също е голямо постижение. Интересно е кога и как откри, че Бионсе е взаимствала идеята за тоалета ти.
Един приятел ми се обади една сутрин да ми каже, че в новия си клип Бионсе носи тоалет много подoбен на моя. В началото не повярвах, може би и защото много ми се спеше. Ходих на лекции и едва когато се прибрах, гледах клипа. Няма да скрия, че останах изненадан.
Какви мерки предприе?
Обадих се на "Triumph" и ги осведомих за случая. Те прецениха, че наистина има прилика в тоалетите и решиха да потърсят мнението на представителите на Бионсе - "Сони Мюзик". От компанията обаче не получихме никакъв отговор. Това е и причината да се стигне до съд. Делото ще бъде на 11 февруари в Мюнхен, където двете страни (моята в лицето на "Triumph" и "Сони Мюзик Германия") ще се опитат да си изяснят случая и да се стигне до някакво решение. Тук е момента и да уточня, че за мен Бионсе не е виновна. Смятам, че проблемът е по-скоро в продуцентите й.
Очакваш ли някаква парична компенсация или друг вид облаги ако спечелите делото?
Нямам идея. На този етап предпочитам да изчакам да видя какво ще се случи.
А стана ли популярен в България покрай цялата тази история?
Много медии проявиха интерес към мен заради случката. Истината обаче е, че аз не искам да си правя PR и да претендирам за нещо. Радва ме единствено факта, че се засили интереса към работата ми от страна на българските изпълнители.
Можеш ли да ни издадеш за кого говориш?
ЛиЛана се свърза с мен, за да направя тоалетите към новия й клип. Бързо се сработихме, защото тя е много готин човек. Самото парче е динамично и различно. Предназначено е за американския пазар, затова и с ЛиЛана се постарахме визията й в клипа да е подобаваща.
Страхотно! С нетърпение очакваме да го видим. Пожелаваме ти успех и ти стискаме палци за 11 февруари.