Запознайте с Рут Колева. Тя е млада, само на 19 години, но за възрастта си е постигнала доста - пяла е в Тайланд, на петнадесет записва първото си демо в Ню Йорк с Мартин Брайлей. Пяла е на една сцена с Боби Макферин, а гласът й покрива 5 октави. Рут е усмихната, искрена, естествена, както в живота, така и на сцената. Музиката, която е в сърцето й, е R&B и соул. Какво още ни разказа Рут, прочете по-долу!
Преди броени дни се завърна от Холандия, където прекарваш доста време. Какво те свързва със страната на лалетата?
Уча медии в град Утрехт, но прекарвам доста време и в Амстердам. Има много готина атмосфера в тази държава. Нямам предвид само хората и мястото, но и музикалната им сцена е страхотна.
А там занимаваш ли се с музика?
Да, записвам в едно студио. Запознах се с едни хора и започнахме да работим по един проект и се надявам, че март-април ще имаме вече участия в по-големите клубове.
Наскоро излезе твоят първи сингъл "Близо". Разкажи ни повече за него.
Започнах да правя "Близо" през месец май. След това го записахме в студио с моята група Unlimitted. Pеших, че парчето е готино и е една интересна заявка за първи сингъл, тъй като повечето хора пускат като първи сингъл нещо по-бързо и по-лесно запомнящо се, а това парче е просто за вкус, в нетипичен стил е.
Парчето е лирично, разказващо за любовта. Ти влюбена ли си в момента?
Да, в музиката (смее се). Виждам се с един човек, но не мога да кажа, че съм влюбена.
По какво работиш в момента?
Работим по следващите парчета за предстоящия ми албум и по следващия сингъл, който е един дует с Белослава, който ни предстои да запишем скоро. Стилът на песента е R&B, соул. Музиката и текстът са на Бобо. С него се познавам от преди 3-4 години, още когато тепърва започвахме. С него имаме подобен вкус за музика и съм сигурна, че отново ще работим заедно.
Какво да очакваме от албума ти?
В музикално отношение ще бъде соул, фънк, джаз, хип-хоп ... в някаква комбинация, но със сигурност няма да излизам от тези стилове, надали ще има поп и денс звучене.
Това са стилове, които са по-комерсиални и бързо се изкачват по класациите, което ти гарантира и по-голяма популярност, разбира се.
Класациите нямат никакво значение за мен, тъй като като се замисля, хората, които ме слушат, надали са и толкова големи фенове на песните, които са по-класациите. В крайна сметка моята музика е по-одухотворена. Разбира се, че искам парчетата ми да станат хитове, всеки един музикант иска песните му да станат известни, но това не им е главната идея. Искам те да имат някаква емоция, човек като ги чуе да усети нещо. А aлбумът се надявам да излезе през март или април. Зависи от това как се развиват записите.
Живяла си в Америка, участвала си в академията Hollywood Pop Academy. Защо се върна в България, при положение, че много родни музиканти бягат навън, именно, за да пробият там.
Върнах се, защото трябваше да завърша средното си образование, а и бях само на 17 години. Пък и мястото, където живях – Лос Анджелис, не е идеалното място за музиканти. Там е Холивуд, а и голяма част от музиката е поп или пък е трудно достъпна по някакъв начин. Това е огромен град и трудно се намират подходящи хора с които да работиш. Аз имах късмета да се запозная с такива хора, но бях прекалено малка. Някой ден бих се върнала в САЩ, но в Ню Йорк, който е страшно готино място. Според мен там е най-яката музикална сцена, освен в Лондон, където музиката вече е на друго ниво.
Участва в Мюзик Айдъл. Смяташ ли, че това в момента е най-лесният начин да се пробие в България? Невена, Тома имаха голям успех, какъвто се предрича и на Маги.
Доколкото знам вече няма да има Мюзик Айдъл. Същевременно аз имам специфично мнение за всички изпълнители, които досега са спечелили. В случая с Тома, според мен Нора направи доста по-добри неща от него миналата година. Няма спор, че Невена беше доста успешна. А относно Маги – слушах й албума и има някои доста приятни неща в него. Но определно да спечелиш Мюзил Айдъл не е трамплин към класациите. Аз лично участвах, за да натрупам малко музикален опит, но определено не ми е била амбиция да спечеля.
В България трудно се прави музика. Кой те спонсорира – приятел, родители, продуценти?
Родителите не ме спонсорират, нито някое гадже... Албумът се продуцира от Vitality Music. Конкретно за клипа на "Близо" – в него не бяха вложени много пари, а по-скоро желание.
Ти все пак трябва да живееш от нещо..
От албуми в България не се изкарват пари, по-скоро от клубни участия, но не мога да кажа, че се изхранвам от тях, тъй като аз не съм постоянно тук, а уча в чужбина, където ме издържа баща ми. Нашата уговорка е той да ми плати висшето образование и се надявам, че няма да го разочаровам. Аз правя музиката си не за себе си, не да печеля купища пари. Най-голямото ми желание е да има един човек, който да се кефи, да се вдъхновява, да му става благо на душата от това, което правя.
В момента много млади изпълнителки като теб, които тепърва пробиват, залагат на голота, скандалност, секс, каква е твоята формула за успех?
В крайна сметка да бъдеш истински е много по-важно от самия външен вид. Според мен на хората вече им е писнало от изкуственост и кич. Бих излязла на сцената, както съм в момента – с дънки, пуловерче... да си изпея нещата със затворени очи, от сърце. Хората ме възприемат такава, каквато съм, което е моят пиниз, така да се каже. Не, че не излизам понякога с рокля или нещо по-елегантно, но никога не прекалявам, защото музиката е за слушане.
Ти си вокал на Unlimitted. Подготвяте ли нещо ново с тях?
Да, сега ще правим един лайв преди да излезе албума. Не знаем точно кога и къде, но определено ще бъде по-специален. Това е моята група и аз много обичам да свиря с тях. Те са супер земни хора. Репетициите ни винаги са минавали много леко, просто си пасваме като музиканти и като хора.
С коя българска и чужда звезда би направила дует?
Определено с Белослава, което вече е и факт. А с чужда – Джил Скот, Ерика Баду и Maxwell.
Дават ти 15 минути, за да впечатлиш някоя световноизвестна звукозаписна компания, която има интерес към теб. Какво ще направиш?
Ще има кажа всички артисти, които обичам и каква музика искам да правя много ясно и детайлно. Ще им обясня философията ми за музиката, че човек какъвто е в реалния живот, такъв трябва да бъде и в музиката си, защото ти не можеш да лъжеш публиката си. Бих изпяла и нещо на момента, ще си затворя очите и каквото ми дойде. Най-вероятно няма да е конкретна песен, а някаква импровизация.
А как релаксираш?
Винце, свещи, вкусна храна и някакъв хубав филм. Аз съм голям киноман. Не гледам екшъни, фантастики.. иначе всичко друго ми е приятно. Любими актьори – Джак Никълсън, Мерил Стрийп, Едуард Нортън?
Имаш доста татуировки. Кога си направи първата и защо?
Бях на 15 години и доста исках да си направя. Бяхме на море с една приятелка и тя ме донави. Заведе ме при нейния татуировчик, пих някаква ракия,тъй като ме беше страх тогава. Татуирах си ключ сол с цвете на гърба. 2-3 месеца след това си направих на глезена една, на която пише "Faith". След това в Щатите ме хвана някаква носталгия и си направих един печат, на който пишеше "Made In Bulgaria”. След като се върнах в България реших да го скрия, че ме подиграваха. След това ръкава. Като парчета са три, иначе отделно са 7 рисувания.
Какво мислиш за Facebook?
Клюкарник! По едно време влизах много, но от няколко месеца ми е доста досадно. Наскоро си говорих с един приятел, Орлин, който ме пита защо смесвам на едно място фенове и приятели. И аз му отговорих, че ми е много приятно да си комуникирам с хора, които харесват това, което правя. Искам да ги чувствам по-близо, уважавам хората, които ме харесват и затова ги допускам по-близо до мен. Но като се замисля не е правилно да омешвам комуникацията с приятелите си и с хора, които не познавам. Те могат да си създадат грешно впечатление за мен, да си изградят някакъв образ, който всъщност като ме видят някои ден в действителност, може да се окаже много различен. Facebook има и хубави страни. Свързах с хора, които не съм виждала от години. Примерно намерих едно момиче, което познавах в Тайланд преди 12 години и не съм я виждала от тогава.
Кой е най-якият концерт, на който си била през 2009?
Prodigy в Амстердам. Щях да се побъркам от кеф, буквално. А в България имаше адски много неща – Fun Lovin Criminals на Spirit of Burgas, Little Dragon на Park Live Fest.
Какво си пожелаваш за 2010?
Да бъда щастлива, всичко да ми бъде спокойно и да бъде моята година. 2009 беше много яка, много неща ми се случиха, но същевременно беше много напрегната, голяма динамика, имах период покрай Мюзил Айдъл, когато не можех да спя. Имах и много проекти и дейности с Illmate, които ми донесоха и много приятни изживявания.